Part 3
2ZR-FE ENGINE CONTROL: SFI SYSTEM: P1603, P1605: Engine Stall History
P1605 - Rough Idling - (Continued)
41. INSPECT ENGINE COOLANT TEMPERATURE SENSOR
HINT
For the engine coolant temperature inspection, refer to the following procedures Testing and Inspection.
NG -- REPLACE ENGINE COOLANT TEMPERATURE SENSOR Removal
OK -- Continue to next step.
42. INSPECT MASS AIR FLOW METER SUB-ASSEMBLY
(a) Inspect the mass air flow meter sub-assembly On-Vehicle Inspection.
HINT
If the intake air temperature sent to the ECM is higher than the standard due to the mass air flow meter sub-assembly (intake air temperature sensor) malfunctioning, the ignition timing may become delayed.
NG -- REPLACE MASS AIR FLOW METER SUB-ASSEMBLY Removal
OK -- REPLACE KNOCK CONTROL SENSOR Removal
43. CHECK FUEL INJECTOR ASSEMBLY (POWER SOURCE VOLTAGE)
(a) Disconnect the fuel injector connector.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Measure the voltage according to the value(s) in the table below.
Standard Voltage:
HINT
* Jiggle the wire harness and connector to increase the likelihood of detecting malfunctions that do not always occur.
* Make sure there is not an excessive amount of force applied to the wire harness.
* A rapid decrease in engine speed may have been caused by a malfunction in all or multiple cylinders. (There may be an electrical malfunction in the wiring shared by all the cylinders.)
(d) Reconnect the fuel injector connector.
NG -- CHECK FUEL INJECTOR CIRCUIT Fuel Injector Circuit
OK -- Continue to next step.
44. CHECK IGNITION COIL ASSEMBLY (POWER SOURCE VOLTAGE)
(a) Disconnect the ignition coil connector.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Measure the voltage according to the value(s) in the table below.
Standard Voltage:
HINT
* Jiggle the wire harness and connector to increase the likelihood of detecting malfunctions that do not always occur.
* Make sure there is not an excessive amount of force applied to the wire harness.
* A rapid decrease in engine speed may have been caused by a malfunction in all or multiple cylinders. (There may be an electrical malfunction in the wiring shared by all the cylinders.)
* When this inspection is performed, the MIL may illuminate. After finishing the inspection, check and clear the DTCs Reading and Clearing Diagnostic Trouble Codes.
(d) Reconnect the ignition coil connector.
NG -- CHECK POWER SOURCE CIRCUIT P0351
OK -- Continue to next step.
45. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Using the Techstream, confirm the vehicle conditions recorded in the freeze frame data which were present when the DTC was stored Freeze Frame Data.
Result:
B -- READ FREEZE FRAME DATA
A -- Continue to next step.
46. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Change the location of the ignition coil for the cylinder whose Idle Spark Advn Ctrl (#1 to #4) was 4°CA or more in step 45.
(b) Connect the Techstream to the DLC3.
(c) Turn the ignition switch to ON.
(d) Turn the Techstream on.
(e) Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Data List / Idle Spark Advn Ctrl (#1 to #4).
Result:
HINT
Jiggle the wire harness and connector to increase the likelihood of detecting malfunctions that do not always occur.
B -- REPLACE IGNITION COIL Removal
A -- Continue to next step.
47. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Using the Techstream, confirm the vehicle conditions recorded in the freeze frame data which were present when the DTC was stored Freeze Frame Data.
Result:
*1: Check not only the ON / OFF state of the air conditioner but also the change in air conditioner load.
*2: for Automatic transaxle models
*3: for Manual transaxle models
*4: with air conditioning system
HINT
* Try to operate the vehicle under the conditions recorded in the freeze frame data which were present when the malfunction occurred. Confirm the data at this time and the data when the engine is idling (engine warmed up and no load) and compare these data with the freeze frame data.
* The normal value for the ISC learning amount is engine displacement (liters) x 0.9.
* Even if the results are normal, the air conditioning system may have been malfunctioning. Continue this inspection procedure until step 50, and if there are no problems with other parts, inspect the air conditioning system (refer to step 58).
B -- READ FREEZE FRAME DATA
C -- CHECK AIR CONDITIONING SYSTEM How To Proceed With Troubleshooting
A -- Continue to next step.
48. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Using the Techstream, confirm the vehicle conditions recorded in the freeze frame data which were present when the DTC was stored Freeze Frame Data.
Result:
*1: If the Electrical Load Signal display changes from OFF to ON or the "Electric Load Feedback Val" increases, it probably is a malfunction due to a change in electrical load. Check the generator and ECM.
HINT
* The normal value for the ISC learning amount is engine displacement (liters) x 0.9.
* Even if the results are normal, the electrical load signal system and/or the automatic transaxle system may have been malfunctioning. Continue this inspection procedure until step 50, and if there are no problems with other parts, inspect the electrical load system and/or the automatic transaxle system (refer to step 58).
B -- CHECK AUTOMATIC TRANSAXLE SYSTEM How to Proceed With Troubleshooting
C -- READ FREEZE FRAME DATA
A -- CHECK GENERATOR CIRCUIT Problem Symptoms Table
49. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Using the Techstream, confirm the vehicle conditions recorded in the freeze frame data which were present when the DTC was stored Freeze Frame Data.
Result:
*: If the Electrical Load Signal display changes from OFF to ON or the "Electric Load Feedback Val" increases, it probably is a malfunction due to a change in electrical load. Check the generator and the continuity and connections between the generator and ECM.
HINT
Even if the results are normal, the electrical load signal system may have been malfunctioning. Continue this inspection procedure until step 50, and if there are no problems with other parts, inspect the electrical load system (refer to step 58).
B -- REPLACE MALFUNCTIONING PARTS
A -- CHECK GENERATOR CIRCUIT Problem Symptoms Table
50. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Using the Techstream, confirm the vehicle conditions recorded in the freeze frame data which were present when the DTC was stored Freeze Frame Data.
Result:
HINT
Even if the results are normal, the park/neutral position switch and/or automatic transaxle system may have been malfunctioning. If there are no problems with other parts, inspect the park/neutral position switch and/or automatic transaxle system (refer to step 58).
B -- CHECK AUTOMATIC TRANSAXLE SYSTEM How to Proceed With Troubleshooting
C -- REPLACE MALFUNCTIONING PARTS
A -- INSPECT PARK/NEUTRAL POSITION SWITCH ASSEMBLY Component Tests and General Diagnostics
51. READ FREEZE FRAME DATA
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Using the Techstream, confirm the vehicle conditions recorded in the freeze frame data which were present when the DTC was stored Freeze Frame Data.
Result:
B -- CHECK FUEL INJECTOR ASSEMBLY (POWER SOURCE VOLTAGE)
A -- Continue to next step.
52. CHECK MASS AIR FLOW METER SUB-ASSEMBLY
(a) Remove the mass air flow meter sub-assembly.
(b) Check for foreign matter in the air flow passage of the mass air flow meter sub-assembly.
Result:
(c) Install the mass air flow meter sub-assembly.
HINT
Even if the results are normal, the mass air flow meter sub-assembly may have been malfunctioning. Continue this inspection procedure until step 57, and if there are no problems with other parts, replace the mass air flow meter sub-assembly (refer to step 58).
B -- CHECK FUEL INJECTOR ASSEMBLY (POWER SOURCE VOLTAGE)
A -- REPLACE MASS AIR FLOW METER SUB-ASSEMBLY Removal
53. CHECK FUEL INJECTOR ASSEMBLY (POWER SOURCE VOLTAGE)
(a) Disconnect the fuel injector connector.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Measure the voltage according to the value(s) in the table below.
Standard Voltage:
HINT
* Jiggle the wire harness and connector to increase the likelihood of detecting malfunctions that do not always occur.
* Make sure there is not an excessive amount of force applied to the wire harness.
* A rapid decrease in engine speed may have been caused by a malfunction in all or multiple cylinders. (There may be an electrical malfunction in the wiring shared by all the cylinders.)
(d) Reconnect the fuel injector connector.
NG -- CHECK FUEL INJECTOR CIRCUIT Fuel Injector Circuit
OK -- Continue to next step.
54. CHECK IGNITION COIL ASSEMBLY (POWER SOURCE VOLTAGE)
(a) Disconnect the ignition coil connector.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Measure the voltage according to the value(s) in the table below.
Standard Voltage:
HINT
* Jiggle the wire harness and connector to increase the likelihood of detecting malfunctions that do not always occur.
* Make sure there is not an excessive amount of force applied to the wire harness.
* A rapid decrease in engine speed may have been caused by a malfunction in all or multiple cylinders. (There may be an electrical malfunction in the wiring shared by all the cylinders.)
* When this inspection is performed, the MIL may illuminate. After finishing the inspection, check and clear the DTCs Reading and Clearing Diagnostic Trouble Codes.
(d) Reconnect the ignition coil connector.
NG -- CHECK POWER SOURCE CIRCUIT P0351
OK -- Continue to next step.
55. PERFORM ACTIVE TEST USING TECHSTREAM (CONTROL THE FUEL PUMP/SPEED)
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Turn the Techstream on.
(d) Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Active Test / Control the Fuel Pump/Speed.
(e) Check whether the fuel pump operating sound occurs when performing the Active Test on the Techstream.
Specified Condition:
Result:
HINT
* Jiggle the wire harness and connector to increase the likelihood of detecting malfunctions that do not always occur.
* While performing the Active Test, make sure that there is no fuel leakage from the pipes, no signs that fuel has leaked, and no fuel smell.
* If the fuel pump operating noise is abnormal, proceed to step 56.
B -- CHECK FUEL SYSTEM
A -- Continue to next step.
56. INSPECT FUEL PUMP
(a) Inspect the fuel pump Inspection.
NG -- REPLACE FUEL PUMP Removal
OK -- CHECK FUEL PUMP CONTROL CIRCUIT Fuel Pump Control Circuit
57. CHECK FUEL SYSTEM
(a) Check for foreign matter such as iron particles around the fuel pump (fuel pump, fuel pump filter, the fuel tank), and for signs that the fuel pump was stuck.
Result:
B -- REPLACE MALFUNCTIONING PARTS
A -- REPAIR OR REPLACE FUEL SYSTEM
58. REPLACE MALFUNCTIONING PARTS
(a) If the malfunction could not be identified in steps 3 to 24, replace the part which is suspected to be malfunctioning according to the step where an inspection was performed.
(b) If the malfunction could not be identified in steps 25 to 34, replace the part which is suspected to be malfunctioning according to the step where an inspection was performed.
(c) If the malfunction could not be identified in steps 35 to 42, replace the part which is suspected to be malfunctioning according to the step where an inspection was performed.
(d) If the malfunction could not be identified in steps 43 to 50, inspect and repair the part which is suspected to be malfunctioning according to the step where an inspection was performed.
(e) If the malfunction could not be identified in steps 51 to 57, replace the part which is suspected to be malfunctioning according to the step where an inspection was performed.
HINT
Referring to the chart, inspect and repair or replace the part from the step where an inspection was performed.
NEXT -- Continue to next step.
59. CLEAR DTC
(a) Connect the Techstream to the DLC3.
(b) Turn the ignition switch to ON.
(c) Turn the Techstream on.
(d) Clear the DTCs Reading and Clearing Diagnostic Trouble Codes.
NEXT -- Continue to next step.
60. PERFORM CONFIRMATION DRIVING PATTERN
(a) Check if engine stall symptoms are present.
HINT
If any engine stall symptoms are present, recheck for DTCs and freeze frame data and perform an inspection.
NG -- REPAIR OR REPLACE MALFUNCTIONING PARTS, COMPONENT AND AREA
OK -- END